Inredningstrender genom åren

Det finns många inredningstrender som vi aldrig kommer glömma bort. Genom åren har vi sett flera olika inredningstrender – vissa som vi ser tillbaka på med värme och andra som vi helst av allt inte pratar om. 

Furu, lurviga mattor och torkade blommor – några av alla gamla inredningstrender som vi aldrig kommer att glömma.  

Gamla inredningstrender – historien bakom 

Olika årtionden har sett oerhört olika ut inredningsmässigt. Under 40-talet till exempel var det ljusa träslag och småblommiga textilier som var inne. Ett speciellt skåp med finporslin och manglade dukar var något som fanns i många hem. 

På 50-talet var det istället fokus på att allt skulle vara enkelt och praktiskt. Föremålen i vardagen skulle inte bara ha en fin form utan det krävdes även att de var funktionella. 

Under 60-talet stod det starka färger och yvig formgivning i centrum. Det var mycket stora mönster. 70-talet spädde på trenderna från 60-talet ytterligare. Färgerna var inte riktigt lika skrikiga och mönstret var lite mindre, men de fanns istället överallt. Färg och mönster var givet på både textilier, tapeter och kakel. 

80 talet var betydligt mer avskalat och kliniskt. 90-talet bjöd ofta på starka färger och järnsmide, furu och ek. 

Gammal inredning 

När det gäller gamla inredningstrender finns det mycket att finna om man kollar på väggarna.  Under 70-talet var furu oerhört populärt, både på möbler och väggar. Fortfarande kan man se denna gamla inredningstrend i fjäll och gillestugor, klädda från topp till tå i den lackerade och gulnade furun. 

Under 1980- och 1990-talet tog sig de svampade väggarna in i de svenska hemmen. Det var vanligt att de svampade väggarna hade starka, halvtransparenta färger för att liva upp ett rum.  

Under denna tidsperiod var även pizza valven en vanlig syn i svenska hem. Valven fick sitt namn eftersom pizzerior vanligtvis hade dessa valv. 

Inredning förr – dekoration  

Blommor är en inredningsdetalj som varit populär sen urminnes tider. Vackra blommor är något som varit en självklar del av svenska hem i alla tider. På 1990-talet var torkade blommor och eterneller otroligt populärt. De spröda blommorna hade gärna varma nyanser och var antagligen ihopsatta som små kransar eller i små krus. 

Potpurri är det nog inte heller någon som glömt. Det var små, färgade blomblad och träbitar med riktigt stark doft. Ögonen tårades ofta av den starka doften.  

När det gäller gammal inredning är det kul att kolla tillbaka på de olika möblerna som varit populära.  Rottingmöblerna har till exempel regerat i flera, flera år. Oavsett vilken inredningsstil ett hem har i övrigt kan man finna rottingmöbler. 

Gammal inredning - retro renovering

Inredningsdetaljerna 

Både 80- och 90-talet var fullspäckat med spännande inredningsdetaljer. Det finns onekligen många inredningsdetaljer som är svåra att glömma. Här har vi listat fyra stycken trender som får oss att sakna inredning förr! 

1. Saccosäcken 

Saccosäcken är en produkt som tydligt representerar en era. Hypen började redan 1970 och under 1990-talet var saccosäcken en självklart i hushåll. Saccosäcken har funnits i flera i olika varianter, i olika färger och olika former. 

2. Lurviga mattor 

Under 90-talet var lurviga mattor hetare än någonsin. En kort men intensiv period 

3. Brun keramik 

Vid millennieskiftet introducerades ljust och fräscht i många aspekter av huset, inte minns vad gäller keramik. Innan dess var mörk och murrig keramik det enda rätta. 

4. Lavalampan 

Ingen inredningsdetalj skriker 80-talet lika bra som just lavalampan. Den brukar vanligtvis vara formad som en kon eller en raket. Inuti flöt en gelémassa som skapade olika mönster. Det var främst populärt i tonårsrum men kunde även finnas i diverse vardagsrum. 

Oavsett om du är intresserad av inredning retro eller inte, kan vi på Prioffert hjälpa dig att hitta rätt hantverkare till ditt renoveringsprojekt. Vi kan koppla ihop dig med Hantverkare Stockholm eller i andra städer i Sverige.