Renoveringstrenderna vi kommer ihåg

Att renovera sitt hem är lättare sagt att gjort. Många renoveringsprojekt har dessutom ett utgångsdatum. Det går inte att förneka att inredningstrender ändras från år till år. Vissa trender håller i sig längre andra, medan det ibland bara kan gå några år innan ens renovering känns omodern. 

Renovering förr – olika delar av huset 

Det är både roligt och nostalgiskt att kolla tillbaka på gammal renovering. I perioder har fokus legat på att pimpa badrummet eller köket, andra perioder har all kraft lagts på att uppdatera golv och väggar. 

Kort sagt finns det onekligen många renoveringstrender som är svåra att glömma bort. Här har vi samlat ett gäng gamla renoveringstrender som vi kommer ihåg med värme: 

Golven vi minns 

Om vi skruvar tillbaka tiden till 1990 var parkettgolv väldigt populärt. Både parkettgolv med fiskbensmönster och boxiga block var helt rätt i tiden. Idag kan parkettgolv lätt kännas väldigt retro och nästan föråldra ett hem.  

När vi redan är inne på golv kan vi kolla tillbaka på linoleumgolvet. Idag är det vanligast med trägolv, vinylgolv eller laminatgolv. För några år sedan var det dock linoleumgolvet som var på tapeten! Det var riktigt stort under början av 1900-talet och höll i sig ett bra tag. 

Väggarna – riktigt gammal renovering

Alla bostäders väggar har nog varit med om en eller annan renovering. Under 90-talet blev paisleymönster inne igen vilket fanns i många hem. Det hittades främst på tapeter men även på gardiner och kuddar. 

Även fondväggen var riktigt het en period! En fondvägg innebär oftast att man gör en vägg i ett rum avvikande. Om ett sovrum till exempel var vitmålat var det vanligt att smacka på en färgad eller mönstrad tapet på en väggarna. 

En period var dessutom träpaneler ett säkert kort. Vi är nog många som känner till åtminstone ett hushåll med den typiska lackade, gulnade träpanelen. Denna gamla renoveringstråd kan lätt få ett rum att se lite dystert ut. 

Gamla renoveringstrender - kök

Köken – retro renovering på riktigt 

Färgade skåp i köket är en av alla gamla renoveringstrender. Ärtgröna, mörkblåa och orangea skåp var riktigt inne. Det känns däremot som att detta är en trend som kan vara påväg tillbaka, fastän i lite dovare och mer stillsamma färger. 

Runt 2010 försvann färgerna och helvita kök blev populärt istället. De helvita köken ser väldigt moderna och väldigt många hushåll ammande denna trend. Helvita kök är dock inte alltid praktiskt vilket kan vara en annan anledning till att färger återigen letar sig tillbaka till köken. 

Gamla renoveringstrender för badrummet 

Ett kvitto på gammal renovering är glasblock i badrummen. Det används för att få in ljus i ett badrum eller vid en dusch samtidigt som man värnar om integriteten. Idag finns det betydligt trendigare alternativ att välja mellan. 

Går vi tillbaka ända till 70-talet kan vi dessutom framkalla minnen från kök och badrum med bänkskivor av kakel. Kakel bänkskivor var riktigt inne. Det är dock svårt att rengöra, så numera är marmor eller granit mer aktuellt. 

Gamla renoveringstrender – olika inredningsstilar 

Vi tycker att det ska vara ett kul projekt att renovera och testa olika inredningsstilar. Skulle du behöva hjälp med Renovering Göteborg eller i någon annan stad, kan vi på Prioffert hjälpa dig att hitta en hantverkare som passar för just din renovering. 

Nedan har vi listat fyra inredningsstilar som man kommer ihåg från renovering förr: 

Shabby chic 

Shabby chic är en typ av lantlig inredningsstil som var otroligt populär för några år sedan. Här står allt fokus på ljusa färger med industriella inslag. Trenden uppstod redan på 80-talet och har varit populär ända sedan dess. 

Toskansk inredningsstil 

Den toskanska inredningsstilen består av varma, jordnära färger och rustika föremål. Stilen härstammar från den italienska staden Toscana och var trendig en period i Sverige. I USA är denna inredningsstil fortfarande inne. 

Art Deco

Art Deco heter stilen som tog Sverige med storm för några år sedan! Det är framförallt mycket färg som vi ser i denna inredningsstil. Stilen är inspirerad av 20-talet vilket visar sig i geometriska mönster, gulddetaljer, sammet och design möbler. 

Orientalisk inredning 

Föreställ dig mustiga färger i orange, rött, guld och lila tillsammans med många ljuslyktor, sidentyg, sittpuffar och Buddha statyer. Där har du grunden för orientalisk inredning, en stil som varit oerhört populärt.