Har du inspirerats av Grand Designs Sverige?

Den 16 november i år hade Grand Designs Sverige premiär på kanal 4. Programidén kommer ursprungligen från Storbritannien där man i hela 20 säsonger fått följa Kevin McCloud som besökt över 200 unika husbyggen. Programmet har genom åren funnits i en mängder olika variationer och tappningar, och det närmsta som Sverige varit sett till programkoncept är den SVT-sända serien Husdrömmar. Men, för oss bygg- och renoveringsentusiaster är det naturligtvis otroligt trevligt med ytterligare en serie att följa och inspireras av. För det är just det som vi tycker att dessa programserier är så bra på, att inspirera och trigga igång en renoveringslust. 

I den här artikeln har vi sammanställt tankar och inspiration från det första och tredje avsnittet i programserien.

Kort om programmet

Den svenska versionen av programmet påminner mycket om den engelska. I varje avsnitt får man som tittare följa med den svenska arkitekten och programledaren Mark Isitt genom ett nytt husbygge. Det som gör dessa husbyggen speciella är att dom ofta genomförs av helt vanliga svenska familjer, med stora visioner om sina drömhus. Arkitekturen är förstklassig, omgivningarna ofta spektakulära men svåra att arbeta i och idéerna är inte alltid genomförbara. Detta i kombination med att både budget och tidsplan ofta är felaktigt uppskattade, gör programmet extra fängslande. Hur bygg- och renoveringsprocessen ser ut varierar programmen emellan, och varje familj ställs inför nya utmaningar att lösa. Något som däremot inte varierar speciellt mycket, är dom makalösa slutresultaten.

Integrera inomhus och utomhus

I det allra första avsnittet får vi följa med programledaren Mark till Gotland där paret Ebbe och Ida från Stockholm ska förverkliga deras husdröm. Ebbe har tidigare i sitt liv varit utbränd, och vill nu skapa en plats för återhämtning långt ifrån den stressiga miljön i Stockholm där de vanligtvis bor och lever. Med den tanken i grunden, bestämmer han sig för att bygga ett stort innovativt hem där inomhus och utomhus integreras – och det är inte alltid självklart vad som är just inne och ute. 

För att lyckas med detta väljer dom att arbeta med bland annat stora glaspartier som skapar en känsla av rymd och öppenhet i hemmet. Men dom är även modiga nog att faktiskt lämna vissa ytor helt öppna. Till exempel så är vardagsrummet på nedervåningen helt öppet mot altanen, och om till exempel en fågel skulle vilja flyga in och delta vid deras fredagsmys så är det helt möjligt. För att detta ska vara görbart krävs det såklart att tänka igenom alla beslut en extra gång, och Ida som inreder boendet får till exempel beställa inredning som är avsedd för utomhusbruk till dom utrymmen som saknar väggar.

I programmets inledning berättar Ebbe att han planerar att själv projektleda hela bygget. Detta trots att han saknar kunskap och dessutom kommer att göra det på distans från Stockholm. Att genomföra ett så pass unikt byggprojekt är däremot inte lika enkelt som Ebbe trott, och under byggets gång avlöser problemen varandra vilket resulterar i att planen om kostnad och tid krackelerar tidigt. När däremot alla problem är lösta och det färdiga huset står där på jordbruksmarken på Gotland förstår man att Ebbe och Ida anser att det varit värt mödan. För vilket makalöst fritidshus dom byggt!

En naturvänlig fastighet mitt i skogen

I den tredje delen av programserien är det den 26-årige Rasmus från Stockholm som Mark besöker. Rasmus arbetar som snickare till vardags och bor hemma tillsammans med sina föräldrar – något som han är trött på och som initierar idén som ligger bakom det tredje programmet. Rasmus har nämligen länge drömt om att bygga sitt alldeles egna hus, och efter mycket sparande och planerande är det äntligen dags. 

Huset som Rasmus ska bygga är designat av den kända formgivaren Jonas Bohlin tillsammans med arkitekten Hans Murman och platsen som huset ska byggas på är mitt ute i skogen. När Mark besöker Rasmus i början av programmet berättar han att han planerar att hålla budgeten nere till 2.5 miljon ungefär, eftersom att han har bestämt sig för att genomföra i stort sett allt själv. Mark blir uppenbart imponerad men också förvånad över den låga budgeten och det driv som Rasmus visar på. Enligt Mark skulle byggprojektet kosta runt 7-8 miljoner om Rasmus istället valt att anlita en firma för att genomföra allt, vilket är en väsentligt stor skillnad. 

Under byggets gång uppkommer problem, som exempelvis att vissa beställda husdelar levereras med fabriksfel och att byggets omgivning och miljö försvårar leveranser och installationer. Det som däremot genomsyrar programmet och lyfts som det största “problemet” är att tidsplanen inte hålls eftersom att Rasmus är extremt noggrann och detaljinriktad. Egentligen är det inte något problem, för precis som Rasmus utrycker det är det viktigaste inte att bli klar snabbt utan att allt blir ordentligt genomfört. Så när bygget sedan står klart, några månader efter utsatt deadline finns det ingenting att klaga på.

Modernt designhus nattid

Ta tag i ett eget byggprojekt

Blir du, precis som oss, intresserad av att ta tag i ett eget bygg- eller renoveringsprojekt? Kanske känns det lite övermäktigt att bygga ett helt hus, men att genomföra några korrigeringar på ett redan befintligt boende kan vara minst lika tillfredsställande. 
Oavsett om du har lika lite förkunskaper som Ebbe eller kanske rentav arbetar inom branschen som Rasmus, så är det aldrig fel att hjälp. På Prioffert erbjuder vi dig att kostnadsfritt sammanställa offerter från duktiga hantverkare i Stockholm, så är det upp till dig sedan att välja. Bor du i någon av dom andra storstäderna i Sverige? Läs mer på startsidan om vart vi finns och erbjuder våra tjänster.