Inbyggd tvättmaskin – Vad gäller?

Är du en av många som bor på en central och bekväm adress – men kämpar med få kvadratmeter? Eller har du kanske ett större boende, men ändå söker smarta och effektiva inredningslösningar för att maximera det utrymme du har? Oavsett om du känner igen dig i den första eller i den andra beskrivningen – kan den inbyggda tvättgarderoben sannolikt vara något som intresserar dig. 

Det har blivit allt populärare att i samband med köks- och badrumsrenoveringar se över möjligheterna till att integrera vitvaror i skåp och garderober. Vissa överväger det på grund av estetiska skäl medan andra tampas med att optimera en mindre boyta. Att integrera sin tvättmaskin i ett skåp eller en garderob är inte bara en smart compact living-lösning utan kan också ge ditt hem ett estetiskt lyft. Men med en inbyggd tvättmaskin medföljer också risk för vattenskada och vattenläckor – och vad är det egentligen som gäller när tvätt- och torkmaskiner ska installeras i stängda utrymmen? I den här artikeln har vi samlat några bra tips att ha i åtanke om du överväger att installera en tvättgarderob i ditt hem.

Går du i renoveringstankar och känner redan nu att detta låter intressant? Vi hjälper dig att komma i kontakt med duktiga hantverkare i Göteborg, Malmö eller Stockholm idag.

Vem har nytta av en inbyggd tvättmaskin?

Är du trött på att behöva anpassa dig efter lediga tider i en bokningsbar tvättstuga? Less på kvarlämnat ludd i torktumlaren och arga lappar på den gemensamma tvättstugedörren? Men samtidigt inte har tillräckligt med utrymme i ditt badrum för en egen tvättmaskin? Då kan en inbyggt tvättmaskin i till exempel köket vara en ultimat lösning för dig. Att en tvättmaskin måste vara placerad i hemmets badrum stämmer inte, utan maskinen kan egentligen installeras i vilket rum som helst där det passar med rördragning och avlopp. 

Den integrerade tvättmaskinen kan även vara något för dig som eftersträvar en minimalistisk inredningsstil i ditt hem. Tvätt- och torkmaskiner är sällan skapade för att vara visuellt tilltalande och matchar nödvändigtvis inte resterande delar av ditt hem. Att placera maskinen eller maskinerna bakom skåpdörrar som ligger i linje med din inredning kan vara en perfekt lösning. Detta gäller givetvis inte bara dig som föredrar minimalism, utan passar även dig som inte uppskattar det estetiska uttrycket en tvättmaskin skapar när den står för sig själv. Om du dessutom lämnar utrymme för andra tvättillbehör, som till exempel tvättkorg, tvätt- & sköljmedel osv, kan du hålla hemmets design ännu mer avskalad.

Kortfattat finns det flera anledningar till att skaffa sig en inbyggd tvättmaskin, både praktiska och estetiska.

Hur skydda sig mot vattenskada?

Det är alltså inga problem att installera en tvättmaskin i ett skåp, så länge platsen där maskinen ska installeras har tillgång till vatten och avlopp. Ofta finns redan detta indraget och klart i hemmets kök, vilket gör det till en tacksam plats att montera tvättgarderoben. Däremot är det viktigt att montera en så kallad vattenfelsbrytare när du installerar tvättmaskinen i skåpet. Vattenfelsbrytaren känner av om det läcker ut vatten ur vattenledningen och stänger av tillförseln – en billig försäkring helt enkelt! Moderna vattenfelsbrytare har dessutom elektroniska sensorer som fästs på vattenrören och känner av om vatten rinner längs med röret och inte bara vid den faktiska öppningen. Många försäkringsbolag kräver att du har en vattenfelsbrytare installerad om du monterar en tvättmaskin i ett annat rum än ditt badrum – så en rekommendation är att höra med ditt försäkringsbolag om du överväger att installera en.

Utöver att installera en vattenfelsbrytare kan det vara en god idé att även applicera ett tätskikt och en brunn där du väljer att placera tvättmaskinen. Det kan upplevas som svårt att få till i vissa skåp, men när du väl har löst det kan du känna dig trygg med att du har gjort det du kan för att skydda dig och ditt hem mot vattenskada.

Sammanfattningsvis

Att bygga in och integrera tvättmaskin och eventuell torktumlare i skåp eller garderob kan vara ett bra alternativ av både praktiska och estetiska skäl. Däremot är det viktigt att tänka till kring placering för att säkerställa att riskerna för vattenskada minimeras. Maskinen ska ha tillgång till vatten och avlopp – och för att ta det säkra före det osäkra kan ett tätskikt och en brunn vara ytterligare säkerhetsåtgärder att vidta. Avslutningsvis är en bra och modern vattenfelsbrytare aldrig fel – och i vissa fall också ett försäkringskrav, så se till att säkerställa med ditt försäkringsbolag vad som gäller innan du monterar din tvättmaskin.