Inspiration för renovering – Integrerat kök

Att ha ett hem med öppen och luftig planlösning är något som många suktar efter. Visionen om det öppna hemmet och de socialt inbjudande ytorna har resulterat i att många väggar rivits ner i svenska hem de senaste åren. Rum ska inte längre vara avgränsade och bara rymma det absolut nödvändigaste, utan utrymmena ska dessutom möjliggöra en socialare gemenskap med plats för förenat umgänge.

Men när det kommer till att faktiskt påbörja en renovering eller en nyproduktion där ett integrerat kök är en del av planen – kan det upplevas svårt. Samma svårigheter upplever många när det kommer till att inreda utrymmen med öppen planlösning. Dessa upplevda problem hänger ofta ihop, och grundar sig i det nya tankesättet som öppna planlösningar medför. I mindre rum med fyra väggar finns det nämligen inte så många olika sätt att faktiskt placera ut sina möbler. Ofta kan det handla om några enstaka variationer och det tar ofta inte lång tid att bilda sig en uppfattning om vad som skapar harmoni och fungerar ljusmässigt. Har man däremot ett stort rum kan det kännas mycket svårare att identifiera ett naturligt sätt att placera möblerna. När rummet dessutom ska vara en kombinerad lösning av flera rum, som till exempel kök, matsal och vardagsrum – kan inredningsproblematiken bli ännu mer påtaglig. I denna artikeln har vi sammanställt tips till dig som ska renovera kök i Stockholm eller på annan ort i Sverige – gällande hur du på bästa sätt integrerar köket i hemmet. 

Renoveringstips för integrerat kök

Står du inför en renovering? Eller kanske till och med nyligen har påbörjat bygget av en nyproduktion? Då kanske tanken på en öppen planlösning i kök och vardagsrum har slagit dig. För inte så många år sedan blev det nämligen omåttligt populärt att nyttja denna planlösningsmodell i bostäder. De senaste åren har en del börjat hävda att trenden skulle vara påväg bort, men vi är inte helt övertygade om att så är fallet. Att låta kök och vardagsrum bli ett och samma utrymme har många fördelar. Inte bara att det är en social lösning som skapar optimala förutsättningar för festligheter och arrangemang. Det kan dessutom skapa en känsla av att en bostad är rymligare än vad den faktiskt är. Du kan med andra ord skapa en känsla av rymd i en mindre lägenhet eller bostad, genom att slå samman funktionerna ifråga. 

Något som dock kan vara viktigt att ha i åtanke när du planerar denna renovering, är att säkerställa att stilen och känslan i rummen vävs samman. Om du i dagsläget har två avskilda rum med olika inredningsstilar som du planerar att kombinera genom en sammanslagning, bör du bestämma dig för hur dessa ska integreras. Risken om du inte gör det är att rummet känns rörigt och i värsta fall fortfarande upplevs som två skilda utrymmen. Se därför till att bestämma dig för en inredningsstil, och håll dig konsekvent till den. Detta gäller alltså färg och stil på såväl golv, väggar, vitvaror och möblemang – så försök att ha din vision färdig redan när du börjar planera inför renoveringen så att de renoveringsrelaterade besluten du tar under arbetets gång ligger i linje med det önskvärda slutresultatet. 

Tips för inredning av öppen planlösning

När det sedan kommer till att inreda den öppna planlösningen på ett fördelaktigt sätt, följer samma råd: bestäm dig för en stil och håll dig sedan konsekvent till den. Om du har bestämt dig för att vardagsrummet och köket inte längre ska vara två separerade utrymmen, ska inte möblerna tala två olika språk. Om det är så att du trots detta ändå vill låta vardagsrummets del kommunicera mer av en specifik färg, och köket en annan – se till att välja färger som passar bra ihop och som ger ett harmoniskt resultat. 

Hur du väljer att placera möblerna beror helt på vad rummet har för funktionalitet. Behöver det finnas mycket utrymme att röra sig på eller kan du skärma av rummet genom att placera en soffa eller ett matbord som en typ av rumsindelare? Att testa sig fram kan låta som en tråkig självklarhet, men det ska inte underskattas! Genom att testplacera rummets större pjäser på olika ställen kommer du få en tydligare bild av vad som skapar en behaglig känsla och feng shui i just ditt allrum. 

Våga ta hjälp! 

Att genomföra renoveringar i sin bostad är ingenting gemene man gör med jämna mellanrum, och behöver därför inte vara något man besitter mycket kunskap inom. Var inte rädd för att ta hjälp! På Prioffert hjälper vi dig att komma i kontakt med erfarna hantverkare och byggfirmor som ser till att arbetet blir korrekt genomfört.

Integrerat kök med öppen planlösning