Kökstrender 2021

Svenska kök har under de senaste åren präglats av lika enkla linjer som färger. Avskalad design i vitt har varit ett gångbart alternativ för de allra flesta. När vi nu träder in i 2021 märker vi att kökstrenden börjar ändra sig något. Vi kan ana att kök 2021 kommer gå i en annan färgskala och bestå av mer naturinspirerade inslag. Designmässigt kommer vi ha kvar de rena linjerna, men även på den fronten kan det komma in nya influenser. Här kommer vi lista kökstrenderna 2021 – läs vidare och bli inspirerad!

Nya färger i köket

Vitt är, och kommer alltid att vara, en populär färg i köket. Den kommer dock ackompnajeras av andra ljusa toner under året. Redan under förra året märkte vi tendenser som pekade mot att allt fler vill ha lite mer färginslag än det sparsmakade vita.

Köket 2021 kommer präglas av naturfärger. Grönt, beige och grått är en palett som många förmodligen kommer ta avstamp i när de ska utforma sitt nya kök. Det är däremot inte aktuellt med några färgsprakande nyanser. Alla färger lär ha en jordnära och naturlig ton. Mossgrön, obehandlat trä och granitgrå är färgskalorna snarare än starka skrikiga kulörer.

Med utgångspunkt från dessa färger blir det vita en perfekt kontrastfärg snarare än grundfärg som tidigare varit fallet. För den med ett vitt kök som söker lite förändring är det med andra ord en enkel justering som ska till. 

Mossgrön bänk med marmorskiva och guldhandtag

Ett avgränsat kök

Till följd av pandemin under 2020 fick allt fler vänja sig vid att arbeta hemma. Då gällde det att hitta en lämplig plats att göra om till hemmakontor. Långt ifrån alla av oss har ett avskilt rum avsett för kontorsarbete. I brist på annat blev istället köket det främsta alternativet för många.

Köket, som är en lika central som avskild del av hemmet har ofta flera bra ljuskällor som taklampor och fönster, dessutom generösa ytor i form av matbord och andra avlastningsmöjligheter. Därtill har man alltid kaffet nära till hands. 

I och med att vi lever i en tid då pandemin fortfarande är en verklighet och till och med blivit en vardag att vänja sig vid, så kommer köket med allra största sannolikhet fortsätta att vara det självklara hemmakontoret för oss.

Problemet för många är att köket ibland har en helt öppen planlösning, ibland i direkt angränsning till andra rum så som vardagsrummet. Detta kan göra köket till en högljudd miljö. Att göra köket till en än mer avskild del av hemmet kan därför komma att bli aktuellt för fler och fler. Detta kan enkelt göras med exempelvis en avgränsande vägg.

Vitt kök med gråa detaljer och svarta stolar

Smarta kökslösningar

2021 är året då köket på allvar tar ett stort smart steg in i framtiden. Innovation kommer prägla våra kök på ett helt annat sätt än tidigare.

Detta kommer vi märka på flera sätt. Några av moderniteterna som inom snar framtid lär bli standard hos många är bland annat kranar med möjlighet att ge allt från kokande till kolsyrat vatten, integrerade köksfläktar i spishällen och robotdammsugare i sockelgarage. 

Med andra ord har möjligheterna plötsligt blivit i princip oändliga. Framförallt har de blivit tillgängliga i en betydligt högre utsträckning än vad som varit fallet tidigare.

Renovera ditt kök

Blir du inspirerad av listan? Det blir vi också. Som tur är erbjuder vi köksrenovering i Malmö, Stockholm och Göteborg med omnejd. Tveka inte att höra av dig till oss på Prioffert om du har frågor om köksrenovering. Vi delar mer än gärna med oss av tips, råd och insikter. Framförallt kan vi se till att du når ut till de främsta experterna på området där du bor. Boka en tid med oss så tar vi vidare diskussionen!