Köpa renoveringsobjekt
– Att tänka på (Del 1)

När Coronapandemin bröt ut i början av 2020 insåg många snabbt att det här året inte kommer likna något vi tidigare varit med om. Reserestriktioner och strikta riktlinjer för sociala tillställningar och arrangemang har fått den svenska befolkningen att tänka om kring semester och resande, och många familjer som i vanliga fall befinner sig i annat land eller på annan ort under semestern fick i år lov att stanna hemma och spendera resekassan på annat – till exempel renovering och byggprojekt. För om det är något som redan nu går att konstatera som en tydlig påföljd av pandemin – så är det den ökade renoveringsviljan. 

De pengar och den tid som sparats in till följd av Covid-19, väljer många att istället investera i en renovering av befintlig bostad – eller till och med i ett helt nytt renoveringsobjekt. Många ser den potentiella vinsten i att fynda ett billigt renoveringsprojekt att rusta upp och sedan eventuellt sälja till ett bättre pris. Men det som många inte tänker på är att en uppfräschning av ett renoveringsobjekt kan vara mer krävande och påkostat än planerat. I den här artikeln har vi därför sammanställt några bra råd för er som överväger att investera i ett renoveringsobjekt. 

Var observant under hus- eller lägenhetsvisningen 

När ni har bokat in er på en hus- eller lägenhetsvisning och för första gången ska få se ert potentiella renoveringsobjekt är det viktigt att inte bli för entusiastisk. Ni kommer inte att ha obegränsat med tillfällen på er att avgöra om detta är ett boende eller projekt för er, så se till att komma väl pålästa och förbered eventuella funderingar rörande fastigheten, området och annat ni behöver veta för att kunna genomföra er renovering. 

Se till att använda näsan noggrant under visningen för att kunna identifiera eventuella lufter av mögel från golv, väggar eller fast interiör. Om det skulle vara så olyckligt att ni skulle upptäcka mögel i bostaden är det viktigt att dels fastställa vart det ursprungligen kommer från samt anledningen till varför det uppkommit. Det kan nämligen bero på flera olika anledningar, som exempelvis dålig eller otillräcklig ventilation, vattenläckage eller undermålig dränering i grunden. 

Om det är ett hus ni önskar köpa är ett gott råd att se över om det finns hussvamp. Risk för hussvamp finns nämligen i alla byggnader med trä, och det kan vara en riktig utmaning att bli av med. Att sanera hussvamp kostar väldigt mycket, och leder i många fall till att huset trots saneringen behöver brännas ner. Så om ni kan förekomma detta genom att identifiera det redan på visningen kan ni spara mycket tid och pengar. 

Gör en budget  

Att det kostar mer än förväntat att renovera eller bygga – ja det är sedan gammalt. Men trots detta fortsätter människor att underestimera kostnaderna för sina projekt, och blir överraskade när de sedan inser hur pass mycket mer allt kostat i jämförelse med den satta planen. Så med andra ord tåls det att upprepas: Räkna med att det kommer bli dyrare än planerat. Och då kommer följdfrågan “Ja men hur pass mycket mer än planerat ska man räkna med?” vilket givetvis är en fullkomligt rimlig följdfråga. Dessvärre finns det ingen magisk formel som berättar vad den exakta slutkostnaden kommer att landa på, eftersom att det beror på en rad olika faktorer och omständigheter. Men man brukar säga att man kan räkna med att renoveringen kommer att kosta ca 10-15 procent mer än vad du kalkylerat för. Så det kan vara en bra riktlinje att förhålla sig till när man planerar sin budget. 

Ni kan spara mycket tid och pengar genom att ta hjälp från professionella hantverkare redan från start. Vi på Prioffert hjälper er välja rätt hantverkare till ditt projekt – läs mer här.

Ta in en besiktningsman

Att ta in en besiktningsman har man mycket att vinna på, oavsett om man ska köpa ett nytt eller gammal boende. Men står man inför att köpa ett renoveringsobjekt finns det många fördelar med att låta en besiktningsman gå igenom huset eller lägenheten och ge er ett utlåtande. Besiktningsmannen kan ge er svar på bostadens dagsform och i vilken prioriteringsordning som olika åtgärder behöver göras. Hen kan med andra ord svara på vad som är allra mest brådskande och vad som ni kan avvakta med till ett senare skede. 

Renoveringsobjekt lägenhet