Köpa renoveringsobjekt
– Att tänka på (Del 2)

Precis som vi nämnde i del 1 av Köpa renoveringsobjekt – viktiga saker att tänka på så har den pågående coronapandemin resulterat i en ökad renoveringslust i Sverige. Många spenderar mer tid i hemmet och inser kanske dels att det finns en önskan om att hemmet ser ut på ett annorlunda sätt men också en insikt i att hemmet inte lever upp till de krav på funktionalitet som man har. För vissa blir renoveringslusten så pass stor att man beslutar sig för att investera i ett helt renoveringsobjekt. Ni vet, fynda ett boende med renoveringsbehov för att sedan göra om det helt och hållet till sitt eget. För många låter det som en dröm, och man har sett program som Husdrömmar och Fixer Upper där projekten ofta målas upp som enkla och roliga. Vad vi däremot vet, är att det långt ifrån alltid är så enkelt som många tror. Därför har vi samlat våra bästa tips inför köpet av ert renoveringsobjekt.

Har ni redan påbörjat en renovering och önskar vår hjälp? Vi på Prioffert kan hjälpa er att komma i kontakt med duktiga hantverkare i Stockholm, Malmö eller Göteborg redan idag.  

Renoveringsobjekt och hantverkare

Gör en ordentlig plan  

“If you fail to plan, you plan to fail” är ett klassiskt ordspråk som lyfter vikten av planering. Att planera och sätta en plan är ofta avgörande för hur pass smidigt ett projekt genomförs – och renoveringsprojekt är inget undantag. Att sätta en plan är att planera utefter önskat resultat, omständigheter, resurser och tid. När det kommer till renovering kan det vara en god idé att till exempel ha årstiderna i åtanke när planen sätts. Om ni till exempel planerar att måla husets utsida eller lägga nytt tak – välj en torrare årstid att genomföra det på.

Var dessutom rimlig när ni sätter planen. Precis som att det ofta blir mycket dyrare än förväntat så kommer det också att ta längre tid, och det är viktigt att låta det få ta sin tid. Om ni förhastar er och stressar med arbetet är risken stor att ni missar vissa detaljer eller genomför slarvfel – vilket ni kommer inse senare. Så låt det ta tid, ta er inte vatten över huvudet och kom ihåg att det ska vara roligt att genomföra ett sånt här projekt också. 

Börja med utsidan  

Nästa tips handlar om att vara strategisk i vad ni börjar med i renoveringen, speciellt när det kommer till husrenoveringar. Påbörja alltid renoveringen av huset med att se över utsidan, och att de essentiella partierna är intakt. Det innebär att börja med fasaden och taket, för att säkerställa att grunden är “på plats” och att huset kan stå emot väder, vind och vatten. Detta kan låta som en självklarhet med facit i hand, men när man står i början av ett renoveringsprojekt är det lätt att vilja börja med “det roligaste” – vilket enligt många är insidan. Det som däremot kan bli problematiskt är om ni börjar renovera insidan och sedan har ett tak som läcker – då är risken att den invändiga renoveringen har gjort förgäves och kommer behöva genomföras ytterligare en gång. 

Ta hjälp där det behövs  

Var prestigelös i din renovering och ta hjälp inom de områden där det behövs. Det är ingen som förväntar sig att du ska klara av att göra allt själv, så släpp kraven på dig själv redan från start och be om hjälp. Om du tycker att det är svårt att veta vart du ska vända dig kan du ta hjälp av exempelvis oss på Prioffert. Vi hjälper dig att hitta rätt medhjälpare till ditt projekt och har god kontakt med duktiga hantverkare i Malmö, Stockholm och Göteborg.

Nedan ser du en lista på områden som vanligtvis kräver att du tar in en hantverkare eller installatör.