Nya RUT- och ROT-avdrag 2021

I samband med att vi gått in i ett nytt år så har vi också fått nya rot- och rut-avdrag att förhålla oss till. De nya rot- och rut-avdragen för 2021 innebär flera positiva förändringar. I stora drag kan man konstatera att de nya reglerna kommer göra det möjligt för privatpersoner att utnyttja avdragen till fler insatser och för mer pengar. Med andra ord är förändringarna varmt välkomna för oss som vill förändra sitt hem på ett eller annat sätt. Här kommer vi gå igenom allt du behöver veta om de nya rot- och rut-avdragen 2021.

Nya rutavdraget 2021

Vi börjar med rut-avdraget. Först och främst gäller rut-reglerna avdrag för hushållsnära tjänster. RUT står för “rengöring, underhåll, tvätt”. Detta var de initiala områdena man kunde använda avdraget till, men med året har detta kommit att ändras och utvidgas till fler områden än så. Idag kan rut-avdraget användas till allt från reparationer till installation av IT-utrustning. Det är ett brett avdrag som många har nytta av och det kommer bara bli ännu bättre med de nya reglerna som nu träder ikraft.

Sedan tidigare har rut-avdraget haft ett tak på 50 000 kronor. Detta kommer nu att höjas med 50 procent till hela 75 000 kronor. Möjligheterna som öppnas upp med såpass stora avdragsmöjligheter är enorma. Dessutom kommer avdraget att kunna användas för en stor mängd nya områden.

Nya områden som blir aktuella i och med rut-avdraget 2021 är följande:

  1. Tvätt av kläder och hemtextilier samt logistik och transport kring detta.
  2. Inredningsassistans i form av montering och möblering i bostaden.
  3. Allservice i hushållsnära miljöer som exempelvis vattning av blommor, hämtning av post och liknande.
  4. Transport av möbler för återvinning eller lagerhållning.

För att utnyttja rut-avdraget krävs det att man är 18 år gammal och betalat skatt i Sverige det senaste året. Därtill kan du inte göra ett rut-avdrag på hela arbetskostnaden. För tjänster med rut-avdrag gäller att man maximalt kan göra ett avdrag på 50 procent av det totala priset.

Renovering av golv

Nya rotavdraget 2021

Till skillnad från rut-avdraget så kan rot-avdraget användas för lite mer omfattande förändringar av hus och hem. Förkortningen ROT står för “renovering, ombyggnad, tillbyggnad” vilket är större ingrepp i hemmet än vad som gäller för RUT.

Precis som för rut-avdraget så kommer rot-avdraget att förändras till stor del. Rot-avdraget kommer nämligen också att utvidgas. Inte på det sättet att maxbeloppet för avdraget höjs, utan det kommer tillkomma en slags rabatt som tidigare inte varit tillgänglig. Denna förändring kallas för det gröna avdraget och kommer att gälla för klimatpositiva installationer. Exempel på dessa klimatpositiva installationer kan bland annat vara solceller på taket, laddningsbox till en elbil eller lagringsfunktioner för energi som man själv producerat.

Det gröna avdraget innebär att man kommer kunna dra av upp till 50 000 kronor för klimatpositiva åtgärder för sin fastighet. Dessa 50 000 kronorna fördelas ut på lite olika sätt beroende på vad det är för insatser man använder pengarna till. Exempelvis så kommer man kunna dra av 15 procent på installation av solceller och hela 50 procent för installationskostnader till en laddningsbox för sin elbil.

Exakt hur mycket du själv kommer kunna dra av för olika installationer och material tar du enkelt reda på genom Skatteverkets hemsida.

Sammanfattning av rut- och rot-avdrag 2021

De nya reglerna gör det lättare att göra större förändringar i våra bostäder. Detta är något som vi är väldigt glada för då det gör att vi kan hjälpa fler privatpersoner att exempelvis hitta hantverkare i Stockholm med omnejd eller i någon av Sveriges två andra största städer.

Både rot- och rut-avdraget 2021 tillåter oss att tänka nytt och framförallt tänka smartare och mer miljövänligt. Med dessa typer av avdrag kan allt fler realisera sina drömmar. Drömmar som inte bara kommer gynna en själv utan också har möjlighet att gynna klimatet. Vi hoppas att så många som möjligt väljer att använda avdragen. Har man några frågor kring detta är man alltid varmt välkommen att höra av sig till oss.