Orientera dig i golvdjungeln

Att välja golv i ett rum kan låta enkelt, men behöver inte alltid vara ett självklart beslut. Flera faktorer spelar in som exempelvis funktion, utseende, underhåll och såklart kostnad – och med alla alternativ som idag erbjuds på marknaden kan valet upplevas som komplicerat och tidsödande. Den här artikeln är till för dig som söker mer information om dels vilka olika alternativ som finns att välja på när det kommer till golv, vilket golv som är fördelaktigt att välja beroende på situation samt andra användbara golvtips!

Olika kategorier på golv

När man talar om golv brukar man vanligtvis dela in det i 4 kategorier: trägolv, laminatgolv, linoleum och vinylgolv. Utöver dessa finns det såklart fler kategorier, men dessa brukar betraktas som de fyra vanligaste i svenska hem. 

Tycker du att det känns svårt att veta vad som passar just dig och din renovering? Vi på Prioffert tipsar om bra hantverkare i Stockholm, hantverkare i Malmö och hantverkare i Göteborg som kan hjälpa dig.

Trägolv är ett paraplybegrepp som innefattar flera olika variationer och träslag. Exempel på träslag kan vara ek, ask, björk, bok, al och gran. De vanligaste variationerna är antingen massiva trägolv eller parkett som byggs av flera skikt med olika lager trä. Hur hårt och slittåligt ett trägolv är beror på träslaget, vald variation och eventuell ytbehandling – men generellt sett är de flesta trägolven väldigt tåliga och tacksamma att underhålla. Trägolv skapar en naturlig miljö och upplevs ofta som sköna att gå på, vilket gör det till ett populärt golvalternativ i många av hemmets rum. Trägolvet passar dessutom att lägga i de flesta rummen på grund av sin tålighet och möjlighet att slipas om vid behov. Däremot är badrum eller andra fuktiga utrymmen i huset inte att rekommendera för trä- eller parkettgolv då väta har en tendens att påverka materialet negativt på sikt. 

Laminatgolv kan på håll påminna om ett trägolv, men är i själva verket gjort av material som pressats samman kring HDF-fiberskivor. Laminatgolvets yta är gjort av specialbehandlat papper omfamnat av en förebyggande plastfilmsyta vilket gör golvet hårt och mycket slitstarkt. Något som däremot skiljer laminatgolvet från trägolvet är möjligheten att slipa ytan för uppfräschning. Däremot finns det många valmöjligheter när det kommer till laminatgolvets utformning och du behöver inte välja ett utseénde som påminner om trägolvets. Det finns till exempel flera verklighetstrogna exempel på laminatgolv i stenimitation.

Linoleumgolv är ett naturmaterial. Precis som namnet skvallrar om innehåller det bland annat linoleum lin och olja – men kan även framställas av harts, korkmjöl och sågspån. Golvet kan upplevas som aningen hårdare att gå på än exempelvis vinyl, men avger fortfarande en naturligt mjuk känsla att gå på. Linoleumgolv kan även ytpoleras vid behov av uppfräschning, har en lång livstid och kan dessutom ofta återvinnas. Vidare är golvet av relativt tålig karaktär samt lätt att underhålla, däremot bör du undvika att lägga det i allt för fuktiga miljöer då det, precis som trägolvet, har en tendens att påverkas negativt av väta. 

Vinylgolv är tillverkade av syntetmaterial och finns i mängder av olika utföranden och storlekar. Vinylgolv brukar rekommenderas till personer som vill ha ett enkelt golv, som är lätt att underhålla och som dessutom står emot väta bra. Golvet är uppbyggt i flera nivåer med en vinylkärna, glasfiberlager, bottenskikt samt ett avslutande dekorlager som erbjuder mängder av olika mönster och imitationer. Golvet känns mjukt att gå på trots sitt slitstarka ytskikt, och dess ljuddämpande egenskaper gör golvet dessutom specifikt tacksamt att lägga i kök och barnrum.

Trender

En tydlig trend som blivit påtaglig de senaste åren är att välja ljusa och klassiska golv framför mörka. Ett bra exempel på detta är fiskbensparketten som varit extremt populärt i både moderna och traditionella hem det senaste decenniet. Till följd av de senaste årens ökade klimatmedvetenhet har även trenden att använda golv som går att återvinna blivit allt mer tydlig. Detta är däremot något som vi troligtvis kommer att fortsätta se en utveckling av inom de närmsta åren, då tillverkarna fortfarande arbetar på återvinningsbara lösningar.

Golv som kräver lite underhåll

Hur mycket ett golv behöver underhållas och vårdas beror mycket på den ursprungliga kvalitén på materialet samt i vilket rum golvet ligger och hur mycket slitage det utsätts för. Generellt sätt brukar man säga att vinylgolv är den golvtyp som kräver minst underhåll, så om din huvudsakliga prioritet är att hitta ett golv som enkelt går att hålla i gott skick är vinylgolv ett alternativ att överväga.