Så renoverar och inreder du hållbart 2020!

Att renovera och inreda sitt hem med hållbara materialval var en trend som blossade upp ordentligt under 2019, och som verkar vara här för att stanna. Till en början betraktade man det som något tillfälligt och många pratade i termer som “hållbarhetstrend” och så vidare. Idag kan vi nog enas om att det inte längre är en trend att prioritera hållbarhet, utan snarare något basalt som de allra flesta på ett eller annat sätt tar hänsyn till – både när det kommer till inredning, renovering men också vardagen i helhet.

Eftersom att hållbart tänkande numera är något som berör oss alla, kan vi med säkerhet förvänta oss en spännande tid framöver med utveckling och framtagande av nya produkter och lösningar. Inom renoverings- och inredningsbranschen förväntas mycket hända sett till nya material, recirkulation och återanvändning. I den här artikeln har vi samlat ett gäng tips på hur du renoverar och inreder hållbart med de medel som finns idag, vi hoppas att du ska inspireras! 

Vardagsrum renoverat hållbart

Gedigna trägolv som håller länge 

Att välja trägolv i sitt hem är ett bra val av flera anledningar. Dels går trägolv att få i en mängd olika utformningar och är du ordentligt påläst om vilka olika alternativ som går att välja på, är sannolikheten stor att du kommer hitta något som faller dig i smaken. Det finns till exempel en mängd olika träfärger att välja på, brädornas längd och bredd går att variera på väldigt många sätt och hur plankorna sedan monteras på golvet är också upp till dig och din golvläggare att bestämma. Utöver den breda variationen på utformning så är dessutom trägolv ett väldigt slitstarkt och hållbart alternativ som passar i de flesta rummen (med undantag för våtutrymmen). Väljer du ett ordentligt trägolv som du sedan underhåller enligt träslagets skötselråd, kommer du att ha ett fint golv i många generationer framöver. Avslutningsvis kan trägolv också vara otroligt vackra och skapa visuell harmoni i ett rum genom sin klassiska form och design. Dessutom har trägolv en tendens att bli allt vackrare med tiden, allt eftersom att de “nöts in” vilket såklart är ett stort plus i kanten. 

Formspråk inspirerade av naturen

Inredningsmässigt är det just nu väldigt trendigt att låta inredningens formspråk inspireras av naturen. Genom att öppna det senaste numret av valfritt inredningsmagasin går det snabbt att identifiera trenden. Dekorationer har direkt lånade former från naturen, som till exempel kottar, löv, djur och växter. Det går även att identifiera många lånade former från naturen, som till exempel vågliknande linjer i olika inredningsdetaljer och bladliknande former som exponeras genom räfflade ytor. 

Låt naturmaterialen ta plats i hemmet 

Ytterligare ett tips för att inreda hållbart och skapa ett hållbart uttryck i sitt hem är att använda naturmaterial. De naturmaterial som synts mest under 2020 är rotting, jute, linne, keramik och de ljusa skandinaviska träslagen. Ett bra tankesätt för att skapa en hållbar inredningsstil är att inkorporera skogen till hemmet. Genom att använda naturmaterial som härstammar från den svenska skogen, blir inredningsvalen per automatik mer miljövänliga och skapar en mer autentisk känsla i hemmet.

Ta hjälp av proffs och tänk långsiktigt

Att renovera hållbart innebär också att tänka smart och strategiskt. Det handlar dels om att tänka långsiktigt: kommer detta vara snyggt om 20 år eller är det bara en tillfällig trend som jag kommer att ledsna på inom kort? Försök att tänka igenom dina val både en, två och tre gånger innan du beslutar dig för hur du vill att slutresultatet ska bli. 

Vi rekommenderar dig också att ta hjälp att bolla dina idéer med en arkitekt eller kunnig fackman innan du påbörjar ditt projekt. För många kanske det låter som lyxfasoner, men faktum är att det i slutändan kan visa sig vara en besparing. Att investera i en konsultation kan ge dig extremt bra output och bespara dig mycket tid och pengar. På Prioffert hjälper vi dig att välja rätt hantverkare till ditt projekt, kontakta oss idag så hjälper dig med en kostnadsfri rådgivning.