Frågor & svar om shingeltak

Shingeltak har på senaste blivit riktigt populärt. Det är ett prisvärt alternativ när det är dags för takbyte eller husbygge. Shingeltak har en lång livslängd och om man jämför med andra takmaterial är det både enkelt och flexibelt att arbeta med. 

Men vad är shingeltak egentligen? Hur lägger man shingeltak? Vad kostar det? Här svarar vi på alla dina frågor och funderingar gällande shingeltak. 

Vad är Shingeltak? 

Shingel är ett material som är vanligt att använda när man lägger tak. Shingeltak liknar på många sätt ett vanligt papptak, både när det gäller utseende och komposition. 

Shingeltak består av plattor som är tillverkade i glasfiber. De har en yta av materialet bitumen, som liknar asfalt. Materialet bitumen är väldigt stabilt och impregnerar ditt tak. Detta innebär att ditt tak blir bättre skyddat mot till exempel sol, vind och regn. 

I takshingel finns det även krossat skiffer. Detta bidrar till en bättre hållbarhet och större stabilitet. 

Hur ser Shingeltak ut? 

Ett shingeltak kan se olika ut. Utan kan antingen vara slät eller ruff, eller i en och enda färg eller mer melerad. De vanligaste färgerna på ett shingeltak är svart och olika typer av grå. Det är även vanligt med olika nyanser av rött, blåa toner eller barrväxt grön. 

Idag finns det snygga shingel typer, vilket leder till att shingel taken även blir intressanta ut den estetiska synvinkeln. Storleken på shingelplattor kan variera. Normalt brukar de vara ungefär 100 x 30 cm. 

Hur lägger man shingeltak? 

Det är relativt enkelt att lägga ett shingeltak. Resultatet blir givetvis bättre om man anlitar en riktig takläggare men ibland kanske man vill spara in på extrakostnader eller är sugen på ett eget projekt.  

I stora drag kan man säga att man bara behöver göra en hel del underarbete och sedan är det dags att spika fast shingel plattorna. Fullständiga instruktioner om hur man lägger shingeltak är väldigt enkla att få fram om det skulle behövas. 

Shingeltak på villa

Vilka fördelar finns med Singeltak? 

Den främsta fördelen med Shingeltak är att det är riktigt hållbart. Om man sköter om det rätt kan det hålla i upp till 20 år. En annan fördel är att det är brandsäkert och väldigt svårt att antända. 

Det är dessutom förhållandevis enkelt att själv lägga ett shingeltak, om man skulle vilja göra det själv. Om man är händig går det bra att lägga taket på egen hand, om du å andra sidan behöver hjälp kan du ta kontakt av en Byggfirma Malmö

Vilka nackdelar finns med Shingeltak? 

Det finns några nackdelar med Shingeltak som kan vara bra att känna till. Dels är shingeltak inte lämpade för geografiska positioner med rejält mycket snö. Taket klarar helt enkelt inte av för mycket snö och det är därför att föredra att använda shingel ju längre söder i Sverige du bor. 

Shingeltak kräver dessutom en hel del underhåll. Bland annat behöver man behandla shingeltaket med ny takmassa efter en tid. 

Vad kostar Shingeltak? 

Materialet för ett shingeltak kan variera mycket i pris. Vanligtvis brukar ett shingeltak ligga på mellan 200 och  500 kronor per kvadratmeter. 

Shingeltak är inte det billigaste alternativet när det gäller tak. Papptak och betongtak är billigare, men till exempel tegeltak är betydligt dyrare. När du ska välja tak ska du ha i åtanke att det inte bara är priset som spelar roll. Du behöver känna till livslängden, utseendet, hur man sköter det och vilken kvalitet taket har. 

Hur rengör man Shingeltak? 

För att rengöra ett shingeltak bör du inte använda en högtrycksspruta. Istället bör du satsa på en alg och mossborttagning tillsammans med en mjuk borste. 

Kom ihåg! 

I vissa fall kan man behöva ett bygglov för att få byta tak. Om du bor i ett område som är väldigt tätbebyggt kan du behöva ett bygglov för ditt takbyte, eftersom utseendet behöver passa in i den övriga omgivningen. Detta varierar från kommun till kommun så det är bäst att dubbelkolla innan eventuellt takbyte.