10 tips för att välja rätt hantverkare

Att renovera hemma kan vara både dyrt och tidskrävande. Med hjälp av rätt hantverkare kan processen bli betydligt enklare. Oavsett om du ska dra nya rör i badrummet, måla om sovrummet, bygga ut eller bygga ett helt hus är det viktigt att välja rätt hantverkare. 

Att renovera rör sig ofta om väldigt stora investeringar. Det är därför viktigt att du kollar upp firman du överväger att anlita ordentligt, för att få ett så bra, prisvärt och hållbart resultat som möjligt. Här finner du våra bästa tips hantverkare och allt du behöver tänka på när du ska välja hantverkare: 

1. En bra projektbeskrivning 

Det första steget när du ska välja hantverkare är att skapa en projektbeskrivning. Skapa en enkel skiss av det du önskar, gärna med inspirationsbilder och skriftliga beskrivningar. Om du till exempel vet vilka material du vill använda dig av är det bra att nämna direkt. 

Ju fler detaljer desto bättre. Detta kommer göra att byggfirmorna och hantverkarna förstår vad du är ute efter. 

2. Vänd dig till flera olika hantverkare 

När du ska välja rätt hantverkare finns det mycket att tänka på. Främst är det viktigt att du vänder till dig flera olika hantverkare. Genom att göra det kan du jämföra både offerter och omdömen, för att hitta den hantverkare som passar bäst för just ditt projekt. 

3. Be om referenser 

När du har fått kontakt med några olika firmor eller hantverkare bör det första steget vara att kontrollera referenser. Be hantverkaren om referenser till tidigare kunder. Du kan dessutom fråga om du får kolla på det utförda jobbet eller om det finns bilder du kan få ta del av.  

Ett annat smart tips är att googla företaget. Vanligtvis finns det kundomdömen som lämnats eller recensioner som du kan läsa igenom. 

4. Bestäm ett möte med hantverkaren 

Att boka in ett möte med respektive firma när du ska välja hantverkare kan vara en smart idé. Det ger en möjlighet att gå igenom projektet noggrant, få en bild av hantverkarna och företaget kan även ge en mer korrekt offert. 

5. Jämför kostnaderna

När du har kommit i kontakt med några olika hantverkarfirmor är det dags att jämföra offerterna. Det är viktigt att kontrollera att du får offerter som innehåller allt arbete du har efterfrågat. En del hantverkare lämnar offerter som bara är för vissa delar av arbetet, medan andra lämnar för hela arbetet. 

Bestäm ett takpris om det skulle vara så att projektet sker på en löpande kostnad. Annars finns det risk att priset springer iväg. Du bör även dubbelkolla med firmorna om det finns några eventuella extra kostnader som kan tillkomma. 

Hantverkare under en renovering

6. Skriv ett avtal 

När du har valt ut rätt hantverkare som passar för jobbet bör du be om ett avtal som båda parter skriver på. När du anlitar en hantverkare har du ett konsumentskydd via konsumentskyddslagen, så länge du har ett skriftligt avtal. Pris, omfattning och tidsplan för projekten bör finnas med i avtalet. 

Läs igenom avtalsförslaget noggrant. Känner du dig osäker på någonting finns det experter att ta hjälp av som kan hjälpa till. Det är viktigt att avtalet är skriftligt och att du inte gör några betalningar i förskott.  


Se till att alla speciella önskemål står med i avtalet för renoveringen. Till exempel om du har speciella önskemål på material är det viktigt att det poängteras, då hantverkare ofta använder sig ofta av billigare alternativ om inget annat anges. 

Förseningar är en vanlig del av renoveringar. Ett tips kan därför vara att skriva in i avtalet med firman att ett vitesbelopp för varje försenad vecka måste betalas ut från firman. På detta sätt kommer renoveringsfirman mest troligen hålla satt deadline och du kan undvika långdragna förseningar. 

7. Kontrollera ekonomin hos hantverkaren

Det finns flera kontroller som är viktiga att genomföra innan du anlitar en hantverkarfirma. Det är viktigt att firman du anlitar har en god ekonomi, är momsregistrerad samt godkända för F-skatt. 

Om en hantverkare inte betalar F-skatt är du som kommer behöva stå för F-skatten. Välj därför bara hantverkare som betalar sin F-skatt för att slippa den extra kostnaden.  

Du kan kontakta Kronofogden för att säkerhetsställa att hantverkaren inte har några betalningsanmärkningar. Skulle hantverkaren ha skulder och betalningsanmärkningar kan det finnas risk för konkurs. För att kunna kontakta Kronofogden om detta behöver du ha hantverkarens personnummer eller organisationsnummer. 

8. Se till att hantverkarna har rätt certifikat och försäkring 

När du har valt den hantverkare som du vill anlita till arbetet bör du be om ett få se bevis av försäkring. Hantverkaren behöver ha en entreprenadförsäkring som innefattar både allrisk och ansvar. 

Det är viktigt att veta om hantverkaren är certifierad för att utföra ett specifikt jobb eller inte. Det är därför viktigt att alltid fråga hantverkaren om personen är behörig eller certifierad, samt fråga om att se ett intyg. Speciellt gäller detta arbeten inom el och VVS. 

9. Kolla upp firman hos ARN 

ARN är en förkortning för Allmänna reklamationsnämnden. Hit kan hantverkare anmälas om kunderna varit missnöjda och inte fått problemet fixat. Vi rekommenderas därför att du kollar upp firman hos ARN innan du väljer att arbeta tillsammans med någon hantverkare. 

10. Betala aldrig någonting i förskott

Slutligen är det viktigt att aldrig betala någonting i förskott. Om du har ett större renoveringsprojekt är det vanligt att man betalar efter att olika specifika moment har blivit slutförda. 

Du ska aldrig betala i förskott för till exempel material som ännu inte har blivit levererat eller för ett arbete som inte blivit slutfört. 

Tips hantverkare

På Prioffert hjälper vi dig med allt du behöver inför din renovering. Du kan enkelt och smidigt hitta hantverkare Malmö. Under ett kostnadsfritt möte går vi igenom vad du önskar att renovera och tar fram ett offertunderlag. 

Vi sammanställer därefter offerter från flera olika företag. Du har möjlighet att jämföra pris, garantier, betyg och rabatter för att hitta rätt hantverkare för just dig. Du själv väljer sedan vilket företag du vill använda till din renovering.