Allt om att bygga en inbyggd bokhylla 

För en person som gillar att snickra är en inbyggd bokhylla ett perfekt projekt. Att bygga in bokhylla kräver dock en del planering och att man är väldigt noggrann. Det är ett perfekt projekt eftersom en inbyggd bokhylla utgår ifrån hur du själv vill att den ska se ut och vad den ska ha för funktion. 

Vad är en inbyggd bokhylla? 

Den platsbyggda bokhyllan har varit riktigt trendigt det senaste året. Det är helt enkelt en bokhylla som är platsbyggd till hemmet. Den inbyggda bokhyllans popularitet ligger mycket i att det både känns lyxigt och hemtrevligt. 

En platsbyggd bokhylla kan ta vara på allt tillgänglig utrymme: från vägg till vägg, och från golv till tak. Men bokhyllan behöver såklart inte vara enorm och täcka allt utrymme. Den kan även användas för att ta vara på utrymmet i hemmet som annars är svåranvända, som till exempel  under en trappa. 

En platsbyggd bokhylla i ett vardagsrum

Planera din platsbyggda bokhylla 

Första steget i planeringen är att komma fram till varför du vill ha denna platsbyggda bokhylla. För att du behöver mer förvaring eller tycker du kanske bara att det är riktigt snyggt visuellt? Se helt enkelt till att din bokhylla kommer att uppfylla alla behov du har. 

För att underlätta planeringen av bokhyllan är det bra att dela upp konstruktionen i flera olika moduler. 

En platsbyggd bokhylla kan göras av både av händiga privatpersoner och professionella hantverkare. Om du är ute efter en Hantverkare Malmö för din bokhylla kan vi på Prioffert hjälpa dig att komma i kontakt med en. 

Färg och storlek 

Eftersom bokhyllan är platsbyggd så finns det inget stopp för fantasin, det är bara bredden och höjden på rummet som man bör ha i åtanke. Antingen kan man bygga hela vägen upp till taket eller stanna en bit upp på väggen.  

När du har bestämt dig för yttermåtten bör du fundera på storleken på själva hyllorna. Vill du att alla hyllor ska vara exakt lika stora eller föredrar du kanske olika mått? 

När det gäller färg är det vanligaste att måla monokromt. Att måla sin inbyggda bokhylla i  samma färg som väggen ger ett exklusivt intryck och rummet känns dessutom större. 

Vad för virke ska användas? 

När du ska bygga din egna inbyggda bokhylla behöver du egentligen inte välja det dyraste virket. Bokhyllan kan kännas riktigt lyxig ändå, så länge du fokuserar på detaljerna med lister och passbitar. 

Det fungerar bra att använda sig av MDF-skivor både till hyllplanen och sidorna. MDF är det vanligaste materialet att använda. De finns i olika storlekar, antingen kan man använda 19mm eller 22mm. Den vanligaste tjockleken är 22mm. För bakstycket av bokhyllan passar det bra med en plywoodskiva. 

Förutom virke behöver du även spackel, färg, dyckert och trälim för din platsbyggda bokhylla. 

Hur gör man? 

Det första steget är att börja med en sockel. En sockel finns till för att bokhyllan ska ha något att stå på. Den tillverkas av trälister på högkant, det är vanligt att höjden ligger på runt fem centimeter. Det är bra om djupet på själva sockeln är ett par centimeter mindre än djupet på bokhyllan. 

När du har fått till sockeln kan du börja bygga de olika modulerna och sätta dem på plats allt eftersom. I korta drag fungerar monteringen så här: 

Det är inte svårare än så att bygga en egen inbyggd bokhylla!