Inspiration för renovering – Microcement

Att använda microcement när man renoverar har blivit allt populärare, både bland privatpersoner och för företag. Absolut vanligast är det att använda materialet vid uppfräschning av ytor i badrummet, men det blir dessutom allt vanligare att använda microcement i andra utrymmen. I denna artikel kommer vi att redogöra för vad microcement egentligen är, vilka för- och nackdelar som finns samt hur du på bästa sätt kan nyttja denna cementprodukt i ditt hem. Så, om du överväger en uppfräschning av ditt hem i form av exempelvis en badrumsrenovering, hoppas vi kunna inspirera dig!

Vad är microcement?

Microcement i pulverform består av mycket finkrossade naturstenar. Vanligt är att det innehåller krossad kvarts, kalksten, marmor, skiffer och granit. Till skillnad från andra cementprodukter som man gjuter eller flyter ut – appliceras microcement mekaniskt i flera tunna skikt (vanligtvis upp till 4 separata skikt). För att enkelt beskriva processen av den mekaniska appliceringen skulle man kunna förklara det som att man “stryker på” betongen istället för att hälla ut eller gjuta den. Detta tillvägagångssätt resulterar i att varje objekt eller yta som microcement appliceras på blir unik – vilket är en av de huvudsakliga anledningarna till att materialet blivit så pass populärt. När den belagda ytan har stelnat blir den extremt hård och slittålig, vilket innebär att resultatet inte bara blir unikt och vackert – utan även tåligt mot yttre påverkan.

Fördelar med microcement

Oavsett om du har en förkärlek för det visuella uttrycket betong ger eller om du uppskattar slitstarka och lättunderhållna material – är microcement nog ett alternativ du vill överväga. Att välja microcement vid renovering har många fördelar. Som nämnt tidigare i artikeln är det ett slitstarkt och hårt material som klarar fläckar och andra påfrestningar bra. Vidare är microcement tacksamt vid renovering eller uppfräschning, då appliceringen sker genom att “överbygga” det gamla materialet. Du behöver alltså inte riva ut gammalt klinker, kakel eller plastgolv innan du applicerar microcementblandningen. Det finns däremot några risker med detta, men mer om det senare.

Ytterligare fördelar med microcement är att det är ett ergonomiskt gynnsam på grund av sina stötdämpande egenskaper samt att det sägs ska ha viss ljuddämpande effekt. Till skillnad från andra cement upplevs inte microcement som ett fullt lika stumt material och heller inte lika kallt utan golvvärme. Om du dock har golvvärme installerat i rummet kommer du snart upptäcka ytterligare en fördel med materialet då det är värmeledande vilket skapar en mer effektiv och snabb värmespridning i rummet. 

Den unika finish som kombinationen av manuell applicering och färgval ger skapar avslutningsvis en härligt rustik och dekorativ känsla – vilket ofta uppskattas oavsett om materialet används inomhus, utomhus, i ett större utrymme eller på en mindre yta.

Nackdelar med microcement

Men innan du beslutar dig för att använda microcement i din renovering finns några informationspunkter som du bör delges. Till att börja med så har microcement en relativt lång torktid, och är inget för den otålige. Att man dessutom kan applicera microcementet direkt ovanpå ditt gamla kakel eller klinker kan dessutom skapa problem ur ett garanti- och försäkringsperspektiv – åtminstone om du planerar att använda materialet i ett våtutrymme. Enligt Byggkeramikrådets branschregler för våtrum finns det inget som behandlar en behandling på en befintlig behandling. Det innebär med andra ord att om du applicerar en ny behandling (microcement) ovanpå en befintlig behandling (exempelvis kakel) riskerar du att stå utan garantiskydd och försäkringsersättning om en skada skulle uppstå. Vi rekommenderar därför alltid att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag innan du påbörjar renoveringen för att höra hur deras villkor och bestämmelser ser ut gällande renoveringsmetoden. En annan nackdel med microcement är att det inte är UV-resistent och kan därför inte appliceras på alla typer av ytor. Linoleum och vinyl är två exempel på ytor som man vanligtvis inte rekommenderar att lägga microcement på. Om du vill använda microcement i din renovering, men känner dig osäker rekommenderar vi dig att ta kontakt med hantverkare i Stockholm, eller där du bor, för hjälp och vägledning.

Microcement i andra rum?

Microcement är inte bara ett betongmaterial som passar i badrum, utan användningsområdena är flera och materialet kan användas på de flesta ytorna. 

Inomhus är det populärt att nyttja microcement till golvytor och väggar – i såväl badrum, kök, entréer, trappor, garage och vardagsrum. Förutom att använda det till större ytor går det givetvis mycket bra att använda microcement för mindre interiördetaljer också, som exempelvis stänk- och bänkskivor, bardiskar, avlastningsbord, hyllplan och så vidare. Utomhus är valalternativen också flera. Microcement kan användas till fasader, terrasser, balkonger, poolområden, trappor och mycket mer.

Gör-det-själv?

Att använda microcement i sin renovering är inget projekt som gemene man bör angripa. Den manuella appliceringen av tunna skikt kan vara svår att realisera, och om du inte känner dig helt bekväm med betong- och cementarbete föreslår vi att du tar hjälp av en hantverkare med erfarenhet av badrumsrenovering.