Bra att veta inför din första renovering

Det är något speciellt med att köpa sin livs första lägenhet, eller hur? När man först flyttar hemifrån och kanske bor i någon andrahandslägenhet i förorten eller har haft turen att få ett förstahandskontrakt är det såklart en otroligt känsla att äntligen bo själv. När du däremot sedan har bott i olika hyreskonstellationer och erfarit både det ena och det andra, kommer du snart på dig själv med att drömma om en helt egen bostad. En bostad där du själv bestämmer hur allt ska se ut. En bostad där du inte behöver fråga någon hyresvärd om tillåtelse för att sätta upp en tavla eller måla en fondvägg. En bostad där varje uppfräschning eller renoveringsåtgärd faktiskt är något som höjer bostadens värde och sedan, förhoppningsvis, gynnar dig vid en eventuell försäljning. 

Känner du igen dig i dessa tankar? Kanske har du till och med gjort slag i saken och investerat i din allra första bostadsrätt? Stort grattis i sådana fall! Med ett nytt boende följer ofta en önskan om att renovera och dekorera, för att “göra bostaden till sin egen” och sätta sin egen prägel. Dagens artikel tillägnas speciellt till dig som står inför din första renovering. Vi har sammanställt några av våra bästa tips för att underlätta och simplifiera din renoveringsupplevelse.

Generella tips och best practices

Pris för hantverkare
Ett första tips, som alltid är bra att ha i åtanke vid alla typer av renoveringar, är att inte vara dumsnål när du står inför att köpa renoveringstjänster. Vi förstår att det kan kännas tungt när du precis har lagt en stor summa pengar på handpenningen för bostaden och kanske redan köpt nödvändig inredning som alltid drar iväg i pris. Men, försök att inte lockas av dom löjligt låga och billiga offerterna som verkar för bra för att vara sanna, för ofta är dom just det. Välj istället trygghet när du ska renovera. Trygghet i form av att dom hantverkare eller den byggfirma som hjälper dig, faktiskt gör ett ordentligt, hållbart och kvalitativt arbete. 

Pris på material 
När det kommer till material däremot rekommenderar vi dig att tänka lite annorlunda. Du ska såklart inte vara dumsnål när dessa beslut ska tas heller, men du behöver heller inte välja de mest exklusiva materialen. Istället för att importera en speciell bänkskiva i Carraramarmor från Italien som du sedan ska underhålla noggrant, kan du satsa på schyssta och mer närproducerade material för en rimlig summa pengar. Ofta är den första lägenheten man köper inte en lägenhet som man sedan bor i resten av sitt liv, och av den anledningen kan det vara smart att avvakta med de allra dyraste renoveringsinslagen till ett mer långsiktigt boende. 

Planera visuellt 
Ofta har man själv en extremt tydligt bild i sitt huvud på det önskade slutresultatet av en renovering. Den här bilden har växt fram genom otaliga timmars scrollande på både Pinterest, Hemnet och Instagram. Men när du sedan ska kommunicera till din byggfirma, inser du hur svårt det är att förmedla den exakta bilder i text. Här vill vi rekommendera att använda visuella planeringsverktyg för att kunna måla upp och tydligt demonstrera hur du vill ha det. Ett exempel på ett sådant verktyg är IKEAS planeringsverktyg. Det tillåter dig att på ett enkelt, och visuellt sätt, förklara för hantverkarna vad du tänkt dig samtidigt som du själv får möjligheten att se om din vision faktiskt går att verkställa. Det luftiga badrum som du haft i åtanke och drömt om kanske ursprungligen härstammar från en herrgård i Karlstad och inte alls går att applicera på din badrumsrenovering i Malmö.

Renovering av bostad med maskin

Jämföra olika byggföretag

När man ska genomföra en renovering och ta hjälp är det viktigt att först jämföra olika byggfirmor för att hitta det bästa alternativet. Men, hur gör man då det på bästa sätt? Jo, ett smidigt sätt är att ta hjälp när det är dags att samla in offerter för att sedan göra en egen jämförelse. Du kan till exempel ta hjälp av Prioffert som kostnadsfritt sammanställer offerter från olika byggfirmor. När du sedan fått din sammanställning kan du utgå från nedan lista för att avgöra vilken av alternativen som passar bäst.