Guide: Välj rätt kakelplatta

Det finns ett enormt utbud av kakel. Det kommer i olika former, material, färger, utseenden och format. Det kan helt enkelt kännas aningen överväldigande att välja rätt kakel för just ditt badrum. Vi har därför satt ihop en guide för att du så smidigt som möjligt ska kunna välja rätt kakelplatta till ditt badrum. 

Sätt en budget

Första steget när du ska välja rätt kakel är att sätta upp en budget för dig själv. Hur mycket får kaklet kosta? Priset för att kakla ditt badrum beror på flera olika saker. Det handlar om hur stor yta kaklet ska läggas på, i vilka mönster de ska läggas och vilka kakelplattor du väljer. När du köper kakelplattor köper du dem per kvadratmeter. 

Det är även viktigt att du räknar med ett svinn när du ska välja kakelplatta. Man brukar säga att man ska räkna på ett svinn på cirka 10%. Det blir mer svinn om du har många fönster, dörrar, kanter, hörn eller andra ställen där kaklet måste beskäras. 

Välja kakel – tänk på hur ditt badrum är uppbyggt 

Det finns massor av olika kakel i olika former och färger. Du väljer givetvis själv vilket kakel som passar bäst i ditt hem. När du väljer kakel till ditt badrum bör du tänka på formen av rummet och vilken karaktär rummet har. 

Om du har ett litet badrum är det bra att känna till att stora, ljusa kakelplattor kan göra att rummet känns större. I ett litet badrum bör du helst avstå från små plattor med mönster.

Om ditt badrum å andra sidan är större kan man få det att kännas mer ombonat och mysigt med hjälp av ditt kakelval. Det är vanligt i stora badrum att lägga en bård en bit från väggen för att rama in golvet. 

Skulle du ha ett mörkt badrum utan något direkt dagsljus är glansigt kakel att föredra. Detta eftersom kaklet reflekterar ljus och vidare gör att hela badrummet känns ljusare. Har du tvärtemot ett väldigt ljust badrum kan matt kakel vara fint, eftersom det neutraliserar solljuset och ger en lugnare touch. 

Badrumskakel

Speciellt kakel för badrummet 

Kakel och klinker används vanligtvis i badrum. Anledningen till detta är eftersom de tål vatten, är lätta att rengöra och tål extremt mycket. Det finns skillnad på kakel som man har i badrummet och till exempel i vardagsrummet. Kakel som man använder i badrummet har högre krav på sig. 

Kakel för badrum behöver kunna avvisa vatten och skydda både golv och väggar från vattenstänk. Det är även viktigt med halkskydd i badrummet, väljer man rätt kakel kan man förebygga allvarliga skador och halkningar. Med Prioffert behöver du inte oroa för någonting när det gäller badrumsrenovering Malmö, vi har koll på allt. Allt du behöver tänka på är att välja kakelplatta som passar för just dig. 

Välj rätt kakel – kakelfogar 

Det är viktigt att känna till livslängden när du ska välja rätt kakel. Kakel har egentligen en obegränsad livstid, det är själva kakelfogarna som är den svaga punkten. Man brukar vanligtvis behöva bättra på kakelfogen efter ungefär 10 år. Vidare är det därför bra att tänka på att mindre kakelplattor ger mer fog än stora kakelplattor. 

När du ska välja rätt kakelplatta finns det även flera olika färger att välja mellan när det gäller kakelfogar. Det vanligaste är att ha en ljus fog. Det man ska komma ihåg är att en fog blir smutsigare lättare om den är ljus. Mörka fogar kan fungera snyggt tillsammans med mörka plattor, mörka fogar har dessutom mindre risk till färgförändringar. 

Olika kakeltrender

Det mest populära valet när det gäller att välja kakel i badrummet är vitt, grått eller jordnära färger. Utöver dessa klassiska val finns det även ett gäng trender som är populära när man ska välja kakel: