Skapa hotellkänsla i ditt badrum

Badrummet blir en allt viktigare plats i svenska hem och för många är det ett utrymme för återhämtning och andrum. I badrummet både startar och avslutar man dagen, men tråkigt nog är det ett ganska tråkigt rum som ofta endast fyller sin funktion men inte bidrar till speciellt mycket mer. Allt fler börjar dock inse vikten av ett inspirerande badrum med tilltalande design och ytterligare värden som adderas när både rummets funktionalitet och uttryck får stå i centrum. Allt fler väljer att prioritera sitt badrum vid renoveringar eller nybyggnationer, och en trend som går att identifiera i svenska hem är att skapa ett utrymme som ger en känsla av att bo på hotell året om. Eller ännu bättre: bo på ett spahotell året om! Om du vill renovera eller står inför en renovering av ditt badrum finner du inspiration kring att skapa en lyxig hotellkänsla i ditt badrum i denna artikel.

Framkalla en spa-känsla

Det finns många olika tillvägagångssätt för att nå just den där lyxiga hotell- och spakänslan i badrummet. Men till att börja med är det bra att låta stilrenhet och enhetlighet genomsyra din renovering. När det kommer till material är det till exempel väldigt vanligt att man på hotell och span låter samma material vara genomgående i hela rummet. Om du inte vill täcka in hela ditt badrum i samma sten, kan du däremot uppnå samma känsla genom att kombinera en stensort och ett annat material som går i samma nyans som din sten. 

För att bygga på hotellkänslan kan en takdusch eller massagedusch vara ett alternativ att överväga. Dessa skapar en omedelbar känsla av lyx, och om du dessutom investerar i schyssta glasväggar till din dusch istället för att hänga upp en duschstång med draperi – förstärks känslan ytterligare. Om du har mycket utrymme i ditt badrum som behöver fyllas ut är ett tips att införskaffa ett modernt badkar och sedan placera det aningen centrerat men också självständigt i badrummet. Detta kommer att maximera känslan av att vara på ett spa och det är dessutom få saker som kommunicerar exklusivitet som minimalism och stilrenhet. Om du är osäker på vad som är görbart i just ditt badrum kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med kompetenta byggföretag i Malmö som kan hjälpa dig att realisera din hotell- och spavision. 

Gällande att skapa hotellkänsla med hjälp av belysningen så behöver det inte vara svårare än att ha flera möjliga ljuskällor samt dimmer på dessa för att kunna sänka ljusstyrkan och öka känslan av att vara på ett fridfullt och stillsamt spa.

Hotellbadrum med spakänsla

Inred med enhetlig dekoration

När det sedan kommer till att inreda badrummet med diverse dekorativa attribut så är det fortsatt viktigt att hålla sig konsekvent till det enhetliga. På hotell har badrummen ofta väggar, golv, tak, handfat och hyllor i samma material – eller åtminstone i samma färgton. Till det kompletterar man ofta med stilrena och enkla dekorationer. För att sedan skapa någon form av kontrast gentemot allt det enhetliga, brukar man komplettera med ytterligare en färg eller ett material. De senaste åren har det varit väldigt trendigt att blanda in naturmaterial som komplementfärg, till exempel trä, rotting, linne, hampa och så vidare. Dessa material är dessutom återkommande inom spavärlden och på så sätt tacksamma att använda för att optimera hotell- och spakänslan. 

Införskaffa härligt mjuka handdukar i frotté och låt dessa ligga framme lättillgängliga. Antingen rullar du ihop dem, hänger upp dem eller låter dem ligga vikta på en bänk, hylla eller vagn. Vill du bygga på hotellkänslan ytterligare med hjälp av textilier kan du köpa badrockar i samma härliga mjuka frotté som handdukarna, och även låta dessa hänga framme. Och vill du verkligen maximera hotellkänslan passar du på att köpa ett par matchande badtofflor till. Det viktigaste är att hålla materialen och dekorationerna enhetliga. 

Att få in växtlighet är ett till element som kan skapa en harmonisk och lugn atmosfär i ett badrum. Förutom att växter dessutom är vackra att kolla på så kan de även ha positiva effekter för miljön i rummet om du till exempel väljer att köpa en växt med luftrenande egenskaper. Har du ett fönster i ditt badrum kommer det antagligen inte vara ett problem att hitta en växt som trivs, men om ditt badrum är allt för mörkt och varmt kan det bli svårt. Dock finns det en lösning som tur nog även den ligger i linje med att skapa hotell- och spakänsla i hemmet: sticklingar eller små snittblommor i en vas. Vasen kan med fördel vara liten i storleken och placeras på handfatet, en hylla, badkarskanten eller annan ledig yta.

Det sitter i detaljerna

När det kommer till att frambringa hotellkänsla i ditt badrum är det mycket som ordnar sig själv genom en renovering eller uppfräschning av ytor, funktioner eller installationer. Däremot sitter en stor del av den slutgiltiga finishen i detaljerna. Det handlar om att göra inredningen enhetlig, placera ut doftpinnar eller -ljus och flytta bomullsrondellerna från den tråkiga plastförpackningen till en egen snygg förvaringslösning som visuellt matchar resterande delar av badrummet. Svårare än så behöver det inte vara, och känner du dig fortfarande osäker finns ju faktiskt den bästa inspirationen att hämta på ett hotell eller spa i din hemstad.